+385 1 7888 161


Palinovečka 19a, Vrbani, 10000 Zagreb

Pregledi i diagnostika

Pregled vidnog polja

Pod vidnim poljem se podrazumijeva ukupno područje kojega neka osoba može percipirati, a da pri tome ne pomiče glavu ili oči. Kod mladih je to otprilike 175 stupnjeva, u starosti ta vrijednost opada na otprilike 139 stupnjeva.

Vidno polje odgovara određenim područjima mrežnice: ako su prisutne smetnje mrežnice ili produžena živčana vlakna, dolazi do ispada u određenim dijelovima vidnog polja. Zbog toga se na osnovu pregleda vidnog polja mogu donijeti važni zaključci o funkcionalnosti mrežnice, vidnog živca i putanje gledanja.

Najčešće bolesti kod kojih se koristi ispitivanje vidnog polja su:

  • glaukom
  • traumatska i toksična oštećenja vidnog živca,
  • oštećenja nastala kod trzajnih ozljeda (najčešće nakon prometnih nesreća),
  • oštećenja nakon multiple skleroze, tumora mozga i moždanog udara.


Pregled vidnog polja naziva se perimetrija. To je metoda kojom mjerimo vidno polje, odnosno ispitujemo granice vidnog polja i postojanje ispada u njemu. Rezultati pretrage su važni za analizu perifernog vida, odnosno otkrivanje poremećaja u rubnim dijelovima vidnog polja. U kliničkom radu perimetrija je bitna za rano otkrivanje abnormalnosti, diferencijalnu dijagnozu, praćenje progresije i remisije bolesti te otkrivanje nezapaženih oštećenja vida. Treba imati na umu da je perimetrija jedna od pretraga kojom ispitujemo vidnu funkciju, koju je potrebno analizirati i uklopiti u sliku oftalmološkog nalaza svake osobe.

Pregled se provodi na uređaju Octopus 900, automatskom perimetru, kojega preciznost, pouzdanost mjerenja te brzina izvođenja testova svrstavaju u sam vrh moderne (automatizirane) perimetrije, odnosno u sam vrh uređaja za mjerenje vidnog polja.

Za Octopus 900 je karakteristično da koristi tzv. Goldmannovu kupolu, koja pokriva 90° vidnog polja u svim kvadrantima. Jedini je među uređajima koji omogućava sve metode mjerenja vidnog polja na samo jednom instrumentu .