+385 1 3314 987


Trg Dr. F. Tuđmana 4, 10290 Zaprešić

Oprema

Vidibolje.com - octopus 900Pretraga perimetrije jeste pregled određivanja vidnog polja kod pacijenata sa sumnjom na oštećenje funkcije vidnog živca. Pretraga se koristi za rano otkrivanje glaukoma, otkrivanje oštećenja vida koje pacijent subjektivno još ne primjećuje, praćenje napredovanja eventualnih oštećenja ili poboljšanja nakon terapije. Također se koristi u dijagnostici neuroloških bolesti kao što je multipla skleroza, tumori vidnog živca i mozga, moždani inzulti, toksična oštećenja vidnog živca te promjene uslijed trzajne ozlijede vratne kralježnice. Dobiveni nalaz ze analizira uz nadopunu sa ostalim oftalmološkim nalazima pacijenta i eventualno internističkim i neurološkim.
Perimetar Octopus 900, tvrtke Haag-Streit, je automatizirani sustav koji omogućuje za pacijenta vrlo jednostavno i ugodno izvođenje pretrage. Trenutno je ovaj sustav najnapredniji i najkompletniji na tržištu.Testiranje se može izvoditi u statičkom i kinetičkom modu te brojnim programima kao što je glaukomski, neurološki, makula program, program blue-yellow za rano otkrivanje glaukoma. Testiranje se radi uz educiranog ispitivača koji daje detaljne upute i kontrolira uvijete tijekom pretrage. Aparat je visoke senzitivnosti te njegov softver prepoznaje greške uslijed umora i pada koncentracije te upozorava na nepravilan položaj i ostale detalje koji su važni za točnost nalaza.

vidibolje.com - nidek laser GYC1000Laserska fotokoagulacija je tretman potreban u brojnim bolestima očne pozadine kao što su dijabetička retinopatija, tromboza centralne vene, rupture retine, periferne degeneracija, neovaskularizacije, centralne serozne retinopatije. Za neke bolesti je ovaj tretman jedini način liječenja koji može dovesti ili do poboljšanja vida ili do usporavanja napredujućih promjena, ovisno o vrsti bolesti. Laser stvaranjem pečata (lokalizirana opeklina) na očnom dnu zatvara krvne žilice koje propuštaju ili otvara začepljene krvne žilice zbog čega je došlo do propadanja vida. Kod nekih bolesti tretiranje se izvodi jednokratno dok je kod nekih potrebno nekoliko puta obavljati fotokoagulaciju.
Laser GYC -1000 je takozvani zeleni laser koji radi na valnoj duljinu od 532 nm. Laserska zraka prolazi kroz lupu naslonjenu na oko pacijenta i optičke medije sa minimalnim gubitkom snage. Prednost ovog lasera je što je visoka iskoristivost snage laserske zrake za koagulaciju ciljane  zone, a minimalna štetnost za osjetljivi epitelni pigment na retini.

vidibolje.com - Tomey UD6000Ultrazvuk je naziv za dio spektra zvučnih valova iznad ljudske percepcije te se u oftalmologiji koriste za neinvazivnu  dijagnostiku nekih bolesti oka i orbite te mjerenje anatomskih struktura i patoloških promjena.
Aparat za ultrazvučno snimanje oka i biometriju, Ultrasound A/B Scanner UD-6000 tvrtke Tomey je višenamjenski dijagnostički sustav kojim je moguće uz pomoć inovativne anularne ultrazvučne sonde učiniti visokohomogeni prikaz sa opcijom fokusiranja na određeni dio oka, na primjer područje retine oko vidnog živca. Pretragom se služimo u dijagnostici odljepljenja mrežnice, uveitisa, endoftalmitisa, krvarenja u oku, prisutnosti stranog tijela i traume oka, promjena na očnim mišićima i tkivu orbite, itd.
Sonda sadrži 6 oscilatora anularno raspoređenih što omogućuje prikaz željenog sektora istovremeno u tri različita presjeka, a to je omogućeno inaovativnim programom "Dynamic Multi-Fokus System". Prikaz je moguć u obliku sličica te u obliku video filma u realnom vremenu. Osim što je ovaj aparat zadnja generacija ultrazvučnog skenera visoke rezolucije, moguće je obavljati biometriju u dijagnostičkom A - modu kod pacjenata sa iznimno gustim mrenama kada je mjerenje neizvedivo optičkim biometrom. Integriran je softver koji na osnovu ovog mjerenja kalkulira jakost intraokularne leće za implantaciju kod operacije mrene. Zahvaljujući sondi visoke frekfrencije od 40 MHz može se izvoditi pretraga ultrazvučne biomikroskopije. Tako se mogu vizualizirati i najfiniji detalji prednjeg segmenta oka što služi kod: mjerenja dubine prednje očne sobice, mjerenja iridokornealnog kuta, debljine šarenice i novotvorina, položaj intraokularne leće.

Aparat Aladdin, tvrtke Topcon, je najnapredniji i jedinstven sustav za biografiju i topografiju, pretrage ključne za operacije mrene i refraktivnu kirurgiju. Ovim modernim sustavom mjerenja se obavljaju u samo nekoliko sekundi što pacijentu umanjuje neugodu dugog čekanja i nelagodnih snimanja.
U današnje vrijeme pacijenti i kirurzi imaju vrlo visoka očekivanja u ishodima operacije mrene i operacijama ugradnji leća u svrhu korekcije dioptrije stoga je nužno osigurati tome osnovni preduvijet: najprecizniju kalkulaciju i sugestiju kirurgu u odabiru optimalne leće za implantaciju u spomenutim operacijama. Za kalkulaciju je potrebno vrlo precizno mjerenje aksijalne duljine oka i zakrivljenosti rožnice kako bi sustav mogao, koristeći kompleksne formule patentirane za izračun jakosti leće, izračunati najbolju opciju za svako oko. Po izračunu kirurg dobiva detaljne prikaze u tablicama sa prikazima najboljih odabira u nekoliko različitih skupina leća obzirom na to da je dostupno brojne premium intraokularne leće.
Aladdin koristi dokazanu tehnologiju u snimanju pa uspjeva i kod vrlo gustih mrena učiniti točna mjerenja što je sa dosadašnjom tehnologijom bilo vrlo teško ili nemoguće izvesti.
Dodatna odlika ovog sustava je što mogućava vrlo detaljnu kornealnu topografiju korišteći integrirani sustav Placido topografije. Osim u odabiru optimalne leće ovo mjerenje je ključno kod dijagnostike raznih nepravilnosti rožnice, kao na primjer keratokonusa, te kod fitanja raznih vrsta kontaktnih leća.

Vidibolje.com - alcon contellationU Poliklinici Odraz se koristi, među prvima u ovom dijelu Europe aparat Constellation Vision System, tvrte Alcon. Aparat za operaciju katarakte i operacije vitrektomije je visokospecijalizirani mikrokirurški sustav za zahvate na prednjem očnom segmentu, na primjer fakoemulzifikacija odnosno ultrazvučno uklanjanje mrene te zahvate na stražnjem  očnom segmentu, na primjer operacija vitrektomije. Sve sastavnice ovog aparata su zadnja riječ tehnologije u razvoju mikrokirurgije.
Za uklanjanje mrene koristi se Ozil Torsional ultrazvučna sonda koja omogućava brže, preciznije i za pacijenta sigurnije i ugodnije provođenje operacije. U operacijama vitrektomije Constellation omogućava nove tehnike mikroreza i bolje kontrole u pristupu najosjetljivijim strukturama na očnoj pozadini čime se postižu bolji rezultati i brži oporavak pacijenta nakon ovakvih zahvata.

Constellation kao svoju komponentu ima i The PUREPOINT® Laser za fotokoagulaciju u prednjem i stražnjem segmentu. Tako se ova najnaprednija tehnologija koristi u tretiranju brojnih bolesti očne pozadine.

Moguće je vršiti tretmane:

  • retinalne i panretinalne  fotokoagulacije
  • intravitrealne endofotokoagulacije uslijed dijabetičke retinopatije i ostalih krvožilnih promjena
  • tretiranje horoidalnih neovaskularizacija, ruptura i odignuća retine, makularnog edema i retinopatija u nedonoščadi.


Također je istim laserskim sustavom moguće napraviti zahvate u liječenju glaukoma:  

  • iridotomiju tj. iridektomiju najčešće uslijed glaukoma zatvorenog kuta i reftakternog glaukoma
  • trabekuloplastiku u liječenju glaukoma otvorenog kuta
  • tretiranje patoloških promjena kao što su lattice degeneracija na retini, okluzija centralne vene ili njenog ogranka, uklanjanjanje dubokih šavova, vaskularne i pigmentne kožne promjene.